Wednesday, August 6, 2008

Bandung story

Hello teman-teman ! Gimana kalian? Baik-baik aja? Ya, mudah-mudahan. Gue kangen lo sama kalian. Kayaknya seperti udah lama sekali nggak ketemu. wakakakkakkk!!!

Nah, ini journal perjalanannya saya sama hubby ke Bandung minggu sudah. Yang terakhir deh sebelum puasa. Nggak ada lagi sesudah ini ya. Kalau berminat membaca, silakan di baca, kalau nggak, ya sudah.

1 aug
Flight AirAsia KK to Bandung 8.50 pm. Setelah dapat boarding pass, ada pengumuman flight delay to 11.20 pm. Typical!

Akhirnya sampai di Jakarta Airport jam 2.00 pagi. Kesian tour guide kami menunggu dari jam 11.00 pm! Di monitor tidak di kasitau delay sampai jam berapa. Apa la punya airport. Dia sudah suruh supirnya pulang dulu sebab terlampau lama menunggu, jadi satu hal lagi menunggu dia datang balik.

Check in hotel jam 3.00 pagi. Ibis Mangga Dua. Nda seberapa punya hotel. Peduli. Yang penting, tidur dulu. capek banget!

2 aug
Bertolak ke Bandung jam 10 pagi pakai mobil. Kami berempat sama supir & guide. By the way our guide is Eko. Javanese, soft spoken and langky. Supirnya..nda ingat siapa nama. Tapi dia punya driving aiyoo!...macam bawa motor saja. Boleh tahan overtake di lereng bukit. Tapi semua pun drive begitu di sini ni. Dari 3 lane boleh jadi 5-6 lane! main asak siapa cepat dia lepas.


Pemandangan perkampungan di Bandung. Kawasan lembah di kelilingi gunung ganang.
Perjalanan mengambil masa 2 jam.


Singgah makan di AMPERA. Restoran makanan Sunda.


Fruit stall di pintu masuk restoran.
Dia punya buffet spread. Mesti ada keropok-keropok. Dorang suka makan nasi campur keropok.
Nda sedap lah. Ganjil ganjil masakan nya. Cuma sambal belacan dia saja yang oomph.
'Putar-putar' di Cibaduyut. Ada segala macam di sini. Local made leather goods, clothes, etc. Yang ini senapang. Dijual secara illegal. Tiada lesen.Kami terus ke volcano mountain, Tangkuban Perahu. Cuaca tidak baik. Hujan. Kabus tebal. Jam pun sudah 5 petang. Gambar-gambar sekejap, terus turun balik. Bukan apa, lemas dengan penjual-penjual souveneirs yang menghurung macam semut. Kalau nda mau beli jangan berhenti terus jalan.

Round round di kota Bandung. Macet juga di sini macam Jakarta dan cuacanya nda sesejuk seperti dulu-dulu, according to guide, sebab penduduk sudah semakin padat.

My last trip to Bandung was like...omg..16 years ago? Waktu tu cuma pergi ke Puncak saja. Lain-lain tempat nda pergi.

Banyak factory outlets di sini. Best!! Semuanya branded goods. Bukan fake, tapi reject or overproduced items. Masih renyai-renyai masa kami sampai dan memang sesak sebab malam minggu kan. Tapi ok, kedai-kedainya berdekatan jadi dapat parking satu tempat sudah boleh round semua.

Selepas shopping sikit, kami makan malam di RiungSari sebelum check in ke hotel jam 8.40 pm. Gambar di atas bukan hotel. Itu Riung Sari.


3 aug


Ini lobby hotelnya, Preanger Hotel. Cantik. 4-star. Sampai saja kami terus mandi, dan order massage service ke bilik. (massage saja ah, teda lain-lain!). Bestnya kena urut. Terus tidur nyenyak sampai ke pagi (dan terlepas acara2 lain..wakakakkkk..nda apa).

Kami bangun awal pagi, breakfast dan jalan-jalan sekitar hotel. Check out dan memulakan perjalanan balik ke Jakarta. On the way, singgah ke Kartika Sari (gambar di atas). Ini adalah kedai roti/bun (dan ada juga kuih-kuih tradisional) yang besar dan exciting. Memang tourist spot. Ada resoles. Tapi sedap lagi yang si Shabbymom buat (serius).
Ini pemandangan biasa di jalan-jalan Jakarta. Asal time kereta berhenti (lampu merah), orang-orang berniaga ni datang ke kereta dan menjual itu ini. Kalau tiada apa-apa mau di jual, dorang main gitar menyanyi dan minta duit (seperti di atas). Not bad juga suara dia. Patut lah dorang ni terror terror menyanyi.

Ini muzium. Entah kenapa kami ke sini. Muzium ni besar. Yang kedua terbesar di AsiaTenggara. Tapi dalamnya hmmm...banyak patung-patung borobudur saja.

Sekejap saja kami singgah. Ada sudah rasanya macam pening-pening. Mungkin sebab jalan jauh dan driving gila yang bikin mabuk. Tiada mood lagi meround shopping mall yang jauh-jauh. Kami terus check in ke hotel jam 1.00 tengahari. (balik semula ke Hotel Ibis Mangga Dua). Kami bagitau Eko, dia nda perlu bawa kami round lagi. Jumpa besok saja untuk flight balik. Biar la kami on our own sampai ke malam. Jadi, rehat-rehat sekejap, jam 3.00 baru kami turun ke mall berdekatan hotel. Ada dua. Mall Mangga Dua dan ITC Mangga Dua. Tempat-tempat yang favourite di kalangan pengunjung luar sebab murah-murah. Ada satu lagi yang jauh sedikit mau jalan, WTC Mangga Dua tapi guide bagitau nda berapa meriah di sana, ala-ala projek yang gagal sebab nda mendapat sambutan pengunjung walaupun sudah lebih 5 tahun dibuka. OK.

Aku cuma beli barang-barang untuk MIL. Kesian dia balik-balik menjaga cucu. Aku borong lah tudung-tudung yang pakai-segera tu. Banyak kan di sini. Yang ada bunga-bunga, labuci untuk dia Hari Raya nanti.

Sudah malam, baru kami balik bilik. Besok flight pukul 4.30 petang. Ada masa lagi kalau mau jalan.


4 aug

Aku terbangun dalam jam 4 pagi dengan sakit gastrik yang teruk. Aiyoo tiba-tiba ni! Apa yang aku salah makan? Muntah-muntah. Ok, jangan panik. Aku ada bawa bekalan ubat lengkap, gastrik, migraine, demam, selsema, semua. Makan ubat. Tidur balik.
Jam 7.00 pagi , mandi, makan biskut sikit, minum nestum, makan ubat. Tidak semakin baik. Muntah berterusan sampai muntah kuning. Lepas tu sakit kepala. Hubby pun lemah badan, diorrhea. Last-last kami turun cari klinik. Ubat yang aku ada tidak mempan.
Reception bilang ada in-house doctor. Oh good. Dia datang ke bilik. (lady doctor).Periksa kami dua. Cuma gastrik akut (teruk). Bukan keracunan makanan. Dia tanya lah soalan itu ini, bila kami bagitau baru balik dari Bandung semalam, terus 'ohh...pantas! sering itu orang turun dari Bandung jadi sakit. apa lagi kalau dari Tangkuban Perahu..' kenapa pula ? angin. masuk angin. waaa...sandi juga angin Tangkuban Perahu! atau barangkali kami banyak terhidu sulfur kan.

Jadi kami masing-masing dapat ubat. Aku 5, hubby 2.
Kami check out jam 12.00 tengahari dan terus ke airport sebab biasanya Monday tengahari traffic jam. Biarlah lama di airport daripada lama di jalan. Dan aku muntah 3 kali sepanjang perjalanan(nasib ada bawa plastik cukup-cukup). Ubat doktor pun nda mengasi nampaknya. Sampai airport jam 1 lebih. Aku betul-betul rasa mau tumbang. Si Eko berlari mencarikan ubat tradisional. Dia bilang dorang kalau begitu makan saja jamu tolak angin (buang angin) ada berjual di kiosk kiosk.
Ubat antangin jenis sirap (liquid). Koyak terus minum. Rasa dia macam ubat batuk tapi di hujung-hujung macam ada lada hitam gitu.
Terlampau awal lah pula kami ni. Counter check in pun belum buka. Aisehh..
Tapi muntah aku sudah berhenti. Duduk saja dan cuba bawa tidur.
Counter di buka jam 2.40. Terus announce delay 1 jam. Right!
Duduk di cafe minum susu panas. Feels better.
Sampai di KK jam 9.00 malam. Alhamdulillah. Aku nda mau lagi pergi Bandung!

18 comments:

Shabbymom said...

waduh..waduh...bapak & ibu ke Bandung rupanya ya?...best juga ya...malar (bulih kah indon + brunai wakakakah)...bulan madu nya mbok!!!....serius ya...resoles nya enggak enak ya?...ada beli kek lapis nya kah?....

psssst....mana photo borongannya ya?...masa enggak d tontonkan....

kompom...ur blog manang kreatif award!!!....blog cuti-cuti malaysia....

ya permisi dulu ya.....wakakah...

Val Aziz said...

itu senapang pun ada Sale diskon 40% ah?? hahahaha.. aiyer memang spoil endingnya ur holiday kan..indapa a wiser traveller u have become (ala Yoda Star Wars).. agree w Shabby, mau tgk the hasil beliannya.. U rekomen ka d Preanger Hotel?

whimsical said...

hahhaahhaah sot sot sot.lucu banget ending post u!!!tak mau ka bandung lagi !!!hahahaha.inda kuat bah ribuson kamu atu,sensitif banar takana angin sulfur di tangkuban!!! Atau i rasa kamu ani jinx ni..naik airasia! airasia inda mengasih sama kamu!hahhahahaha ok, mana gamber gamber pembelian.p/s sure gatel hati pak J mau membeli senapang atu kan!

Anies Azeera Ajik Abdullah said...

Hello .., I was blog hopping from whimsical fabric.

Aduh bu, dunia ini kecil banget si. Bapa yang di sebelah ibu itu aku kenal... (teman suami ku... hehe ..)

Anyway, you have an interesting blog, and I enjoy reading your Bandung story. Will come back for more stories... hehe ..

fabmom said...

makasih..makasih...motif semua cakap indon... gitula..ternyata kami bukan 'travel & living' punya adventurer tu..wakakkakkakk!!! baru kena angin, KO!
aku malas ba menayang pembelian..bolehka nda payah..hihihi..sebab sakit2 tu aku tedalah mensnap gambar2 shopping..payah pula aku minta balik barang2 dari MIL utk di ambil gambar kan? wakakakakkk!
hi anies!small world! one day we will meet.

whimsical said...

Fabmom ada 2 pertanyaan:
1)refer to gambar u dkt durian-jauh2 u ka bandung sampai sakit, mau jua u bergambar dekat durian dengan manga?dan ada mangga juga di siring rumah mu, ada hati jua u bergambar dgn sang mangga.apakah keaaiban mangga Bandung?wakakakakakak!
2)refer to gambar u dgn Pak J di tangkuban-yg supir or guide ka snap kamu?kenapa kamu melangui ke atas? JAGAU banar ka the camera man sampai dia boleh ambil gambar seolah begitu tinggi?nampak sumpak (randah) jua kamu.wakakakakakakak!!!
Sila lah jawap..

whimsical said...

salah eja - KEAJAIBAN bukan keaibban (tiada aib si sang mangga)

Shabbymom said...

.....jawab..jgn tak jawab....

banyak soalan bah c whimsy ani...hihihihi

Shabbymom said...

tu buffet spread bah kan....ada jus poligami kah?...wakakahhh

fabmom said...

hahahaa!! gila ba kamu ni..jus poligami la..waa banyak soalan c dang wimsy, yang mo difokus buah strawberry ba tu tapi durian sama mangga yang lebih menonjol (salah angle cameraman)...ya cameraman kami giant, hantu sangkuriang..hahahaa..nda itu mo fokus kawah volcano di belakang, klo dari angle lain kabus tebal..OK puas hati?

Poppet said...

wah..best juga journey kamu ni fabmom... eh napa ko tidak beli byk2 tu sirup antangin tu.. ternyata begitu berkesan berbanding obat-obatan doktor indonesia dan warung obat di malaysia heheheheh

fabmom said...

poppet, c guide yang beli tu aku nda tau..tapi aku sudah baca ingredient dia..halia, ginseng, royal jelly & madu..barangkali boleh cari sini juga yg lebih kurang kan..mesti ada tu.

whimsical said...

sure ada tu, di kaki kaki lima di sinsuran atau segama, atau yg sikut jual jamu pakai tekiding.banyak tu di sini.hahahahahahah terjawap persoalan ku sudah fabmom

Min said...

I love Bandung, kenapa u tak suka ? Ye la, probably terhidu lebih sulfur tu :) . Anyway, hope your gastric is ok.

Cgna said...

Nasib ko sempat pg Bandung. Sya baru plan mo pigi Jkta/Bandung in Dis...tup2 AASIA called off service direct flight KK to Jkrta & Bali..'Sigh'.

BTW, org tua2 blang klau p tmpt 'asing', kna sentuh lu tu tanah minta 'ijin'pas tu palit di dahi hehehe..Tu Antangin pya bahan2 serupa mcm tu Bandrek Halia we tried & bought from Medan. Cuma indada ginseng. Good utk buang angin & menaikkan nafsu...............makan!!!. Nyway..jgn miss makan lagi esp bkfast..Sya pn mcm ko..miss mkan naik p kepala.

fabmom said...

baguskan gna antangin tu! aku mo cari lagi yg seumpama d sini but i hv no idea where. Sekarang ni aku buat sendiri d rumah, halia sama madu, minum sama air panas..boleh la sikit.
Eh ko tau, kami sudah beli tiket p Bali next year, tapi sekrg tiada sudah flight..aiyya!! dia suruh ambil flight dari KL..adjust price..hmmm..macam hangus ja nampaknya!!

Cgna said...

Mmg gila ni AASIA..tiba2 flght to Jkrta ON balik. Baru gak my fren ka c re-route da pya trip in Dis via KL. Tmbh RM. Nasib dpt tukar balik p ori schedule & dpt refund..Ko cek2 la silap2 Bali pun pndai ON tu..

Nti sya cek sama tu Mbak di CP (malawali restoran) manatau dia tau man mo dpt tu 'antangin'. Drg ada jual kopi/teh bandrek (Indon mari).

fabmom said...

thanx gna!